Het Amerikaanseweekblad roept elk jaar een persoon uit die de grootste impact heeft gehad in het afgelopen jaar, in positieve of negatieve zin. Hillary Clinton, de eerste Amerikaanse vrouw die voor een grote partij een presidentsnominatie in de wacht sleepte, eindigde op de tweede plaats in de verkiezing.
“Zeventien maanden lang heeft Trump gedaan wat geen Amerikaanse politicus in minstens een generatie heeft gedaan”, schrijft Time.
“In plaats van een rooskleurige toekomst van eenheid schetsen, vergrootte hij de verschillen in de hedendaagse samenleving. Op deze manier boorde hij nieuwe niveaus van woede en angst in de Verenigde Staten aan. Wat je ook van de man wilt vinden: hij heeft kansen ontdekt waarvan anderen niet geloofden dat ze bestonden.”
Verdeeld Amerika
Volgens het blad is het “lastig om te tellen op hoeveel manieren Trump het spel heeft veranderd. Van de opiniepeilers die hij het nakijken gaf tot de journalisten die opeens moeite hadden om duidelijk te maken wat feit was en wat fictie.”
De toekomstige president zat woensdag live in een interview in Today Show toen het nieuws werd bekendgemaakt. Hij noemde de verkiezing een “heel, heel grote eer”. Trump maakt echter bezwaar tegen de term ‘President van het Verdeelde Amerika’. “Ik heb niets gedaan om het land te verdelen”, stelde de miljardair in het interview.
Kanshebbers
Onder de genomineerden bevonden zich dit jaar onder meer voormalig UKIP-leider en Brexit-aanjager Nigel Farage en de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Ook de Russische president Vladimir Poetin en zangeres Beyoncé behoorden tot de kanshebbers.
Vorig jaar won de Duitse bondskanselier Angela Merkel. De titel gaat ook weleens naar een groep: zo werden in 2014 Ebola-hulpverleners uitgeroepen tot ‘persoon van het jaar’, en in 2011 ‘de betoger’.
Adolf Hitler
De benaming werd door het Amerikaanse magazine voor het eerst toegekend in 1927 aan de luchtvaartpionier Charles Lindbergh. In 1938 ging de titel naar Adolf Hitler. Ook Josef Stalin werd twee keer tot Time’s Person of the Year uitgeroepen, net als vrijwel iedere Amerikaanse president sindsdien.
Pas vier maal werd een vrouw gekozen tot persoon van het jaar. Socialite Wallis Warfield Simpson (1936), koningin Elizabeth (1952), de Filipijnse president Corazon Aquino (1986) en bondskanselier Angela Merkel (2015) viel de eer te beurt.