Het NRC Handelsblad zet vraagtekens bij de homotolerantie in Rotterdam nu het door homo’s omarmde Songfestival volgend jaar naar de Maasstad komt. De skyline van Rotterdam ziet er misschien leuk uit op beeld, maar ‘Rotterdam is ook een stad waar niet veel homostellen hand in hand lopen’, constateert de krant. “De tweede stad van Nederland oogt niet zo roze“, is te lezen in het dagblad. “Homoseksualiteit ligt gevoelig, vooral in wijken met veel moslims zoals in Rotterdam-Zuid.“
En juist in Zuid ligt de Songfestival-locatie Ahoy. “Sigrun Scheve van antidiscriminatiebureau RADAR wil dit beeld niet ontkennen, maar ook niet versterken, zegt ze.”
Lopen al die Songfestival-homo’s straks gevaar in Rotterdam-Zuid? “Scheve kent transgenders in Zuid die zeggen dat ze nooit iets negatiefs meemaken. Maar ook wijkagenten die na een melding zeggen: ‘Ja, wat wilt u met al die Marokkanen en Turken hier?’”
Die Marokkanen en Turken tolereren die homo’s misschien helemaal niet. “Redacteur Faayyaaz van Dijk stopte onlangs als columnist van buurtkrant De Havenloods na enkele homovijandige reacties“, aldus de krant, die weet dat de redacteur bepaalde plekken in Rotterdam mijdt.
Nico Musebrink van de RotterdamPride onderschrijft dat beeld. “Als ik mijn vriend in een restaurantje een kus wil geven, denk ik daar eerst twee keer over na dan en kijk ik over mijn schouder. Dat gevoel hebben denk ik veel mensen.”
Heeft de NPO dit dan niet meegenomen in zijn keuze voor Rotterdam? Je wil straks immers niet in het nieuws hebben dat Songfestival-homo’s in elkaar zijn geslagen door een stel ‘Rotterdammers’. “Gay friendliness was geen criterium in de locatiekeuze“, zegt organisator Sietse Bakker van de NPO.
En de Rotterdamse VVD-wethouder Bert Wijbenga zegt het feest niet te organiseren voor homo’s. “Het is geen LHBTI-feestje“, laat hij weten. “Met Amsterdam wil ik niet vergeleken worden. Amsterdam is een soort roze magneet.”
Het artikel ‘Rotterdam mag wat rozer worden’ kunt u lezen op de NRC-site.
Klik hier om een reactie achter te laten.