Voor mensen die over tv schrijven is het een bekend verschijnsel: een kritische berichtgeving wordt wisselend ontvangen door de afdeling persvoorlichting van de verschillende omroepen. De één reageert met een boycot en de ander blijft voortdurend professioneel. Die grillen van de omroepen zullen de berichtgeving van de radio- en tv-afdeling van het AD echter nooit beïnvloeden, zegt tv-recensente Angela de Jong. Haar collega’s weigeren hun oren te laten hangen naar de omroepwoordvoerders.
Het lijkt wel of journalisten die over de tv schrijven zich vooral bezig moeten houden met de gemoedstoestand van de perswoordvoerders, aldus De Jong op NPO Radio 1. Voor je het weet ben je immers niet meer welkom bij presentaties, krijg je geen interview meer met een zenderster of krijgen andere media een streepje voor.
De Jong: “In mijn vakgebied is het nog niet eens: ben je een goed journalist heb je een primeur, maar vaak hou je de woordvoerders tevreden. En: Ben je niet te kritisch? Ben je een beetje aardig tegen de omroepen en de PR-bureaus? Dat vind ik een zeer zorgwekkende ontwikkeling.”
De rtv-redactie van het AD blijft kritisch. “Daar doen we over het algemeen niet aan mee. Dat we dingen niet opschrijven… Dat doen we echt niet, nee. Dan maar niet.”
Ondanks dat het AD geen dikke mik is met de omroepen, is de krant toch erg sterk met zijn rtv-berichtgeving. “Dan hebben wij gelukkig een heel goede nieuwsjournalist die over televisie schrijft die dan toch weer heel veel dingen boven water, maar dat is niet omdat we zo goed liggen bij de afdeling persvoorlichting van bepaalde omroepen.”
De Jong vertelde eind september dat RTL-baas Erland Galjaard regelmatigboze sms’jes stuurt naar de rtv-afdeling van het AD. Vorig jaarwas SBS woest op het AD.
Foto: NPO Radio 1