De NPO 1-dramaserie Als De Dijken Breken was zaterdag een hit: met bijna 1,7 miljoen kijkers versloeg het bíjna de RTL 4-hit Ik Hou Van Holland. Ook de tv-recensenten hebben gekeken en zij zijn gematigd positief. Dat is te lezen in de kiosk. Angela de Jong van het AD is vrij positief, al is ze wel voorzichtig na slechts één aflevering. “Wat een serie. Die eerste aflevering dan, hè. Ik houd een slag om de arm, want soms kun je je op basis van één episode deerlijk vergissen, neem La Famiglia“, zegt ze.
“Maar toch. Intrigerend was het”, zegt ze. “Complimenten aan de makers hoe ze het in beeld brengen.”
De makers focussen vooral op de personages. Met ‘slechts’ 4 miljoen euro budget voor zes afleveringen was er niet veel geld voor Hollywoodachtige special effects.
De special effects die er wél zijn, zien er volgens De Jong prima uit. “Ook een verademing: Gijs Scholten van Aschat in de hoofdrol van minister-president Kreuger. Eindelijk weer eens een fris gezicht.”
Han Lips van Het Parool is juist níet enthousiast over deze acteur. “Gijs Scholten van Aschat speelt premier Hans Kreuger die, moeten we helaas vaststellen, de kracht van zijn Amerikaanse collega’s in rampenfilms mist.”
In de serie is onder meer te zien hoe de vrouw van de premier haar vader uit het verzorgingstehuis haalt om op de vlucht te slaan voor een eventuele dijkdoorbraak. Een verzorgster neemt een foto, plaats die online en dan slaat de hele Randstad op de vlucht.
Lips: “Zulke ongeloofwaardige elementen horen bij het genre en kunnen geen kwaad zolang de dreiging maar groot genoeg is. Daar ontbreekt het een beetje aan. Ja, we zagen twee fietsen omvallen.”
Renate van der Bas van Trouw vindt net als de AD-recensent dat de special effects – zoals een kitesurfer die tegen een flatgebouw aan vliegt – er goed uitzagen. “Het waren geloofwaardige momenten.”
“Wel flinterdun was de actie in de crisiskamer van het ministerie van veiligheid en justitie”, vindt ze. “Slecht geschreven? Bangmakerij? Of zijn deze dreiging en dit geklungel juist fel realistisch?”
De tv-recensies kunt u online lezen: AD (via Blendle),Het Parool en Trouw (via Blendle).
Foto: EO