Peter Pannekoek vindt het helemaal niet zo vreemd dat bekende Nederlanders als Katja Schuurman en Paul de Leeuw in de bres springen voor de vieze casting director Job Gosschalk. Zelf steunt hij immers de Dirty Job van de theaterwereld: zijn goede vriend Ruut Weissman. Hij werkt voor zijn nieuwe voorstelling met hem samen en wilde hem niet laten vallen. “Het is een soort vaderfiguur voor me, ik vind het ook een geweldige regisseur. Hij lijkt ook een beetje op mijn vader.”
Pannekoek weet niet wat de juiste straf is voor mensen als Weissman en Gosschalk, zegt hij in Nooit Meer Slapen op NPO Radio 2. “Het lastige van #MeToo is dat de straf zo ingewikkeld is. Moet ik rechter spelen? Mag hij nooit meer regisseren? Meestal als mensen de gevangenis uitkomen, dan willen we dat ze zo snel mogelijk weer deelnemen aan de maatschappij en weer invoegen. Bij #MeToo heb ik soms het idee dat mensen nooit meer mee mogen doen. Dat zijn ingewikkelde vragen.”
Veel mensen zouden zich distantiëren van iemand die een geheim leven blijkt te hebben. “Ik snap heel goed dat als er een beschuldiging wordt geuit dat de meerderheid van de samenleving kiest voor het slachtoffer. We helpen het slachtoffer echter niet alleen door de dader te stenigen. Ik geloof ook in vriendschap.”
Hij ziet Weissman als vriend; ook Gosschalk heeft veel bekende vrienden. “Je hoeft toch niet te verwachten dat de mensen om hem heen meteen wegrennen? Ik vind dat heel vreemd. Als jij heel goed bevriend bent met Job Gosschalk, dan vind ik het niet raar dat jij bij Job Gosschalk blijft. Ik vind dat je daarmee niet goedkeurt wat hij heeft gedaan. Alleen vriendschap is volgens mij ook bij iemand blijven als er iets mis is.”
Wat vindt hij van het #MeToo-misbruik? “Ik zal het nooit aanmoedigen, maar ik ben er ook nooit zo verbaasd over. We zijn mens. We hebben zwarte randjes. De één is veel dieper en zwarter dan de andere, alleen dat maakt mensen wel mens. We zijn niet perfect. Ik ben zelf ook niet perfect, dus ik hoef me ook niet te omringen met mensen die perfect zijn.”
“Ik vind het heel goed dat #MeToo wordt belicht, maar we moeten niet doen alsof we zonder zonden zijn.”
Foto: BNNVARA, Valentina Vos