Keulen was toen in Limburg bezig met een reportage over geluidsoverlast van NAVO-vliegtuigen en maakte foto’s van een handgemeen tussen een lokale actievoerder en een Amerikaanse militair in burgerkleding.
De fotograaf en de verslaggever gingen mee naar het bureau om een verklaring af te leggen over de vechtpartij, waar Keulen zijn foto’s moest afstaan. Dat weigerde hij. “Ik ben geen verlengstuk van de politie”, zei hij daarover in NRC.
De politie hield hem ruim twee uur vast in een cel en nam zijn geheugenkaart in beslag.
Het arrondissementsparket Limburg laat donderdagavond weten dat alleen beelden van journalisten in beslag kunnen worden genomen na een rechterlijk bevel en bij bijzondere omstandigheden, bijvoorbeeld om een zeer ernstig (levens)delict op te sporen en te voorkomen. Daarvan was nu geen sprake, aldus het OM.
Vrije nieuwsgaring
Het OM hecht groot belang aan vrije nieuwsgaring, stelt het. “Daarbij hoort dat journalisten in vrijheid hun werk moeten kunnen doen.”
Keulen werd aanvankelijk verdacht van het niet voldoen aan een bevel van de politie. Een woordvoerster van het OM meldt dat is besloten de zaak tegen Keulen te seponeren.
Keulen is ”zeer tevreden”, zegt hij. ”We hebben op alle punten gelijk gekregen. Het heeft zin om je rug recht te houden. Dit kan niet, dit mag niet, dit mag je niet zo doen.”
Keulen moet nog even overleggen met zijn advocaat, maar hij denkt dat de zaak hiermee nu wel is afgedaan.
‘Helder’
In NRC zegt hoofdredacteur Peter Vandermeersch: “Ik waardeer de snelle reactie van het Limburgs parket en het feit dat de fout zo helder wordt toegegeven en de zaak wordt geseponeerd.” Voor NRC is het de zaak hiermee nu ook afgedaan.