De NOS heeft dit jaar 329 pushberichten verzonden aan de gebruikers van zijn mobiele apps. De meeste berichten, ruim 22 procent, gingen over sport. Dat heeft de omroep laten weten. Pushberichten zijn bedoeld om mensen te alarmeren bij breaking news. Vaak gaat het echter over ditjes en datjes, zoals een turner die over een balk is gesprongen. “329 pushes in het afgelopen jaar, best veel zo in totaal“, vindt chef online Gerard de Kloet. “Maar toch vind ik dat we nog redelijk terughoudend zijn.”
Het pushbericht dat dit jaar het vaakst werd geopend was ‘Vier doden bij aanslag Londen, onder wie de dader. Twintig gewonden’ op 22 maart. Het is altijd schrikken als zo’n bericht op je telefoon binnenkomt. “Die impact is groot“, zegt NOS-adjunct-hoofdredacteur Bart Leferink.
Leferink vervolgt: “Daarom moeten wij op de redactie minstens het gevoel hebben dat mensen het écht willen weten. Dat doen we aan de hand van journalistieke afwegingen.”
Het is ook wel eens gebeurd dat de NOS achteraf spijt had geen pushbericht te hebben verstuurd, bijvoorbeeld bij een oproep van Rijkswaterstaat om niet de weg op te gaan, begin deze maand. “Er was al code rood van kracht, daarom vonden we dat een pushbericht niet nodig was. Achteraf vind ik dat we dat verkeerd hebben ingeschat. Het was een belangrijk bericht.”
Verliezen pushberichten niet een beetje hun kracht nu er vrijwel elke dag iets gepusht wordt? “Toen we begonnen met pushberichten waren we ontzettend streng“, zegt Leferink. “Tegenwoordig ontvangen mensen zo veel berichtjes op de smartphone. Dat heeft er onder meer toe geleid dat die grens nu lager ligt.”
De NOS koos er dit jaar voor om mensen de optie te bieden om pushberichten bij sportnieuwsuit te schakelen. Dat was voor veel mensen eengrote wens.
Het NOS-artikel ‘Dit artikel pushen we niet, honderden andere dit jaar wel’ met daarin onder meer een interessante infographic over onderwerpen waarover het meest gepusht is, kunt u lezenop NOS.nl.
Foto: NOS