Dat zegt Lomans in een gesprek met NU.nl naar aanleiding van een artikel in NRC.
Lomans kreeg in 2014 bezoek van twee leden van No Surrender op zijn werkkamer van weekblad Panorama in Hoofddorp. Ze maakten hem tijdens dat gesprek duidelijk dat er gestopt moest worden met het publiceren van artikelen over de motorclub. “Je kan iemand op verschillende manieren bedreigen,” aldus Lomans. “Ze maakten in ieder geval duidelijk niet te vertrekken zonder dat ik het contract zou ondertekenen.”
“Ze maakten ook toespelingen richting mijn verslaggever (De la Haye red.). Ze zouden bij haar langsgaan als ik het contract niet zou ondertekenen. Dat heb ik toen gedaan.”
Otto
In het contract, dat te vinden is op deFacebookpagina van Klaas Otto, de voormalig leider van No Surrender, staat dat Panorama niet meer mag publiceren over de motorclub. Lomans liet hier nog wel in opnemen dat er een afsluitend artikel zou worden geschreven. Dit stuk kwam er uiteindelijk niet, nadat Otto dit op “hoge toon” had geëist van Lomans.
Op de vraag of er in dat gesprek bedreigingen zijn geuit zegt Lomans dat er “expliciet en impliciet opmerkingen zijn gemaakt richting Mylène”. Lomans wil niet ingaan op wat voor een opmerkingen dit waren.
Aangifte
Lomans heeft nooit overwogen aangifte te doen, omdat hij dit incident omschrijft als een onderdeel van het vak. “Dat doe je niet als journalist. Of ze moeten met kalasjnikov’s voor je deur staan. Je weet dat als je aan misdaadverslaggeving doet, je bepaalde mensen tegen de haren instrijkt.”
Lomans zegt zich ook nooit echt bedreigd te hebben gevoeld na het bezoek van No Surrender. Extra beveiliging heeft hij nooit overwogen. Hij heeft wel met de politie gesproken, maar die was benieuwd naar hoe bepaalde artikelen over de motorclub tot stand waren gekomen in verband met hun onderzoek naar No Surrender. “Toen is dat gesprek dat hier (Hoofddorp red.) heeft plaatsgevonden wel ter sprake gekomen.”
Panorama is nooit gestopt met schrijven over No Surrender. “We hebben nog wel een keer een brief gekregen van de advocaat met de mededeling dat we een boete van vijfduizend euro moesten betalen omdat we een artikel hadden geschreven. Ik heb hem gemaild hoe het contract tot stand was gekomen en toen heb ik nooit meer wat gehoord. Ook niet van No Surrender.”
Openbaar Ministerie
Het Openbaar Ministerie zegt in een reactie dat er een onderzoek loopt naar hoe het contract tot stand is gekomen. Donderdag wordt er in een pro-formazitting tegen Otto de vorderingen van het onderzoek tegen de oprichter van No Surrender besproken.
Otto zit op dit moment vast op verdenking van onder meer afpersing, witwassen en brandstichting. De 48-jarige oprichter van No Surrender is begin juli aangehouden.