Leo Hauben, hoofdredacteur van de Limburgse omroep L1, heeft het idee dat de NPO Maastricht keihard heeft gebruikt ‘om Den Haag onder maximale druk te zetten’. Dat laat hij weten in een blogpost. Hauben stelt dat de NPO al op 17 juli, zes weken geleden dus, zijn keuze maakte voor Rotterdam. “Dat valt op te maken uit het vandaag openbaar gemaakte bidbook van Maastricht. Tijdens een werkbezoek aan het MECC begint de NPO-delegatie een punt te maken van de plafondhoogte.“
Tijdens datzelfde gesprek maakte de NPO duidelijk hoeveel ton het dak zou moeten kunnen dragen om alles op te hangen, namelijk 200. “Met alle macht worden alle bouwkundige opties bekeken om het nieuwe probleem op te lossen. Helaas, er is tijd- en geldgebrek om het dak aan te passen.”
Maastricht liet in het aangepaste bidbook, dat op 9 augustus in Hilversum lag, weten vast te houden aan het oorspronkelijke, door de NPO afgeserveerde plan: “Wij vinden de risico’s niet verantwoord.”
Hauben: “Helder, op naar Ahoy, zou je zeggen. Maar de NPO laat vervolgens drie weken niks van zich horen. Om nog verder te onderhandelen met Rotterdam? Daar zien ze op dat moment Maastricht nog als een serieuze bedreiging. De NPO wist begin augustus dat daarvan helemaal geen sprake meer was, maar het onderhandelt altijd fijner als de andere partij onzeker is.”
Aap uit de mouw
Vrijdag kwam de aap uit de mouw waarom de NPO zo traag handelde, meent hij. “De begroting voor het songfestival in Rotterdam is nog niet rond. Het bidbook van Rotterdam, waarin staat hoeveel gemeente en provincie Zuid-Holland betalen, blijft niet voor niks geheim. Want daaruit kun je opmaken hoe groot het miljoenentekort is.”
Hauben: “Door Maastricht onnodig enkele weken te laten bungelen ligt de druk sterker bij het kabinet, want ondertussen begint de tijd te dringen voor het organiseren van een mega-evenement als het songfestival. Het is al meer dan drie maanden geleden dat Duncan won.”
“De Tweede Kamercommissie voor Mediazaken vergadert 11 september met minister Slob over de toekomst van de publieke omroep en over de bezuinigingen. Wedden dat het daar ook over de financiering van het Eurovisie songfestival gaat? De volgende ronde in het perfecte songfestival-spel van de NPO.”
Shula reageert
NPO-bazin Shula Rijxman ontkende deze gang van zaken gisteren in Jinek. “Het was een ongelooflijk moeilijke keuze, die tot op het laatst een moeilijke keuze was. Ik kan echt oprecht zeggen dat richting het eind van deze week de beslissing genomen is. Het is verdrietig, maar aan de andere kant is het voor Maastricht ook een fantastische manier geweest om zichzelf weer even op de kaart te zetten.”
Gastvrouw Eva Jinek cynisch: “Als tweede keuze?”
Rijxman: “Nee, ja, als tweede keuze… Dat is ook zo. Maar er was geen andere mogelijkheid en ik denk dat het Maastricht geen windeieren heeft gelegd. Uiteindelijk is Rotterdam de winnaar geworden.”
Klik hier om een reactie achter te laten.