Jessica Villerius is niet blij met de tv-recensie die Hans Beerekamp voor het NRC Handelsblad heeft geschreven over haar NPO 3-programma Facts Villerius, dat gisteren begon met 99.000 kijkers (2 procent). Dat laat ze weten op Facebook. De eerste aflevering van Facts Villerius ging over slachtoffers van zoutzuuraanvallen in India. Volgens Beerekamp was Villerius wel héél erg op zoek naar de traan en probeerde ze bij een Indiase vrouw ‘op het onhandige af’ om tranen te forceren.
Aan de tolk vroeg Villerius waarom twee slachtoffers niet meer emotie tonen. “Het lijkt wel of het doel van de onderneming niet gehaald wordt als de slachtoffers (…) niet bereid zijn in huilen uit te barsten. Want zo zouden wij dat toch graag zien”, aldus Beerekamp, die zegt te twijfelen aan haar motieven.
Villerius laat weten dat ze zich beledigd voelt. “Ik denk dat veel mensen mij zullen afraden om hierop te reageren, maar ik laat me niet zeggen dat ik op zoek ben naar tranen omdat mijn drijfveren jou niet duidelijk zijn. Daarmee twijfel je openlijk aan mijn intenties en dat vind ik verontrustend.”
Ze laat meer tranen úit het programma dan ze erin stopt, aldus Villerius. “Het zal je verbazen Hans, maar de meeste tranen liggen gewoon in mijn kluis. Negen van de tien keer zend ik ze niet uit. En doe ik dat wel, dan altijd –zoals voor elk shot dat wij uitzenden geldt- in overleg met de eigenaar van die tranen.”
Beerekamp moet bewust zijn ‘van de pijn die zo’n op het eerste gezicht nikszeggende opmerking aanricht’, vindt Villerius. “Het gaat dwars door mijn hart omdat je daarmee iets van mij probeert te maken wat ik niet ben.”
Als Villerius níet had gevraagd waarom de slachtoffers zo weinig emotie toonden, had Beerekamp het ook niet goed gevonden, stelt ze. “Dan was je vileine commentaar waarschijnlijk geweest dat ik oppervlakkig was of dat ik een belangrijk signaal negeerde.”
“Je bent in ons land óf een beeldige maar nikszeggende en oppervlakkige presentatrice, of je bent een moeilijk kijkende, zagende grachtengordel-journalist die te pas en te onpas zijn of haar opleiding en kennis etaleert om z’n plek maar te valideren. En daar is blijkbaar geen ruimte tussen voor mensen met een brede interesse of gewoon common sense“,besluit ze.
Foto: KRO/NCRV