De hulpprogramma’s van Herman den Blijker zijn er vooral om leuke tv te maken. Horecazaken krijgen een make-over die het vooral leuk doet op tv. Dat stellen oud-kandidaten vandaag in het slot van NRC Handelsblads drieluik over de RTL-hulphorror. Er zijn cases waarbij bijvoorbeeld uitsluitend de kant van de deur werd geschilderd die op tv kwam of een scooter die ter decoratie aan een zaak werd aangeboden maar na de opnames verdween toen die door de leverancier was verkocht.
Het kluswerk dat gedaan wordt, is volgens kandidaat Kees de Groodt niet erg duurzaam en ondoordacht. Het moet namelijk snel, want opnamedagen zijn duur. Het team smeerde hem twee dure palmbomen aan voor in het interieur, terwijl die bomen daglicht nodig hebben en daardoor na vijf weken dood waren.
Bovendien kreeg hij van het team van Den Blijker nieuwe gordijnen aangereikt, maar die bleken niet geïmpregneerd, waardoor de brandweer die kort na de uitzending afkeurde.
Wat het vooral erg maakt, is dat De Groodt zélf voor de aangereikte hulp moest betalen. Hij moest maar liefst 50.000 euro op tafel leggen. Ook andere kandidaten moesten dokken: NRC ontdekte bedragen tussen de 1.000 en 50.000 euro. Bij vier van de tien deelnemers is de hulp gratis, aldus de krant.
Wie de hulp gratis krijgt, staan nóg meer onaangename verrassingen te verwachten. Zo maakte Den Blijker bij een pastazaak goede sier door een decoratie-Vespa mee te nemen, maar die werd na afloop van de opnames gewoon weer weggehaald en verkocht.
De kandidaten melden in NRC dat Den Blijker enorme verwachtingen schept, waardoor het bijna lijkt alsof je tent niet meer failliet kán gaan als Den Blijker langs is geweest. Op tv is namelijk te zien dat Den Blijker na vier weken altijd een herhalingsbezoekje brengt aan de zaak die hij helpt en dat die dan stampvol is.
Maar schijn bedriegt: in werkelijkheid komt Den Blijker soms al na twee dagen terug en dan zit de zaak op verzoek van de productie vol met familie en bekenden. “Onschuldige trucs. Maar ze dragen bij aan het idee dat Herrie altijd helpt“, aldus NRC.
Vanwege dat rotsvaste vertrouwen in Den Blijker doen kandidaten soms dingen die Den Blijker aanraadt, maar helemaal niet verstandig zijn. Bijvoorbeeld het aannemen van twee koks. “Achteraf had ik liever één kok gehad. Het drukt toch behoorlijk op je loonkosten. Maar als Herman zoiets zegt, wie ben ik dan om daar tegenin te gaan?“, zegt kandidaat Roderick Vueger, die nu failliet is.
Binnen anderhalf jaar zijn een derde van de kandidaten die door Den Blijker zijn geholpen failliet. Het merendeel van hen kan binnen een jaar al de deuren sluiten.
Ook bij dit programma ontdekte NRC weer dat kandidaten huiverig zijn om te praten. Eén van de kandidaten die NRC benaderde was al eens ‘berispt’ toen hij in de krant zijn verhaal deed. “RTL mailde de volgende dag direct. Om me eraan te herinneren dat ik zwijgplicht heb.”
De NRC-onthullingen over Den Blijker vormen het sluitstuk van het drieslot van de krant over de hulphorror bij RTL. Het eerste deel ging over Een Nieuw Begin en het tweede deel over Geef Mij Nu Je Angst.
Het artikel ‘Het restaurant kreeg een grote beurt, de brandweer keurde het af’ over de hulpprogramma’s van RTL kunt u lezen via de NRC-site of via Blendle.
Lees alles over de huidige RTL-hulphorror-rel:
Hulpafdeling RTL na deze week nog niet af van NRC (gisteren)
Erland in 2014 nog woest om wantrouwen tegen hulp-tv (gisteren)
Lieke van Lexmond: ‘Lelijke-mensenshow wél integer’ (gisteren)
Angela Groothuizen zwijgt over RTL-hulphorror (gisteren)
Den Haag wil toezicht op hulp-tv na hulphorror RTL 4 (gisteren)
Hulpafdeling RTL: ‘Haak af en je betaalt alle kosten’ (gisteren)
RTL 4 reageert op NRC-artikel over hulpprogramma’s (eergisteren)
NRC slacht hulpshows RTL volledig af na onderzoek (eergisteren)
Foto: RTL