“Dat zou een optie zijn. Maar we streven niet naar zoiets als een ministerie van Waarheid. Dat is zeker niet de bedoeling”, zegt De Cock Buning in eeninterview in NRC.
De voorzitter haalt een voorbeeld aan van de Poolse regering die een, hen niet gezind verslag, beoordeelde als nepnieuws. De makers ervan kregen daarnaast een boete.
“Die kant wil je natuurlijk niet op, want dat is misbruik maken van de term nepnieuws”, aldus De Cock Buning.
Maandag werd bekend dat de 39 leden van de ‘EU-expertgroep tegen desinformatie’ als ”gekken werken” om oplossingen te vinden om dit ”gemene probleem” te bestrijden.
Plan
In de expertgroep zitten onder meer academici, journalisten en vertegenwoordigers van Google, Twitter en Facebook. Zij gaan de komende tijd op zoek naar de beste manieren om fake news te bestrijden en brengen vervolgens advies uit aan de Europese Commissie. Die komt komend voorjaar met een plan om nepnieuws tegen te gaan.
Naast een mogelijk Europees keurmerk vindt De Cock Buning het belangrijk dat kinderen al vroeg leren om te gaan met de waarheidsvinding van nieuws.
“Onderwijs is een essentieel element. Goed leren kijken naar nieuws! En benadrukken dat je je op verschillende manieren laat informeren en niet in je eigen informatie-bubbel blijft zitten.”