Het Commissariaat voor de Media heeft ook in Den Haag zijn geloofwaardigheid en gezag compleet verloren door het onthullende artikel van NRC Handelsblad. Oppositie- én coalitiepartijen hebben vragen gesteld over de wantoestand aldaar. Er is onder meer ergernis over de zeer riante wachtgeldregeling voor de vertrokken voorzitter Madeleine de Cock Buning. “6,5 ton wachtgeld is gewoon niet meer van deze tijd, zelfs als aan alle regels is voldaan“, vindt D66-Kamerlid Joost Sneller.
Ook over de vele bijbaantjes van het bestuur is Sneller niet te spreken. “Commissarissen lijken over hun eigen nevenfuncties te beslissen. Er is geen raad van toezicht. Dat roept de vraag op: wie bewaakt de bewaker?”
SP-Kamerlid Peter Kwint wil dat de minister orde op zaken gaat stellen. Hij ergert zich aan de belangenverstrengeling van de top. Zo heeft algemeen directeur Suzanne Teijgeler nu een baantje geregeld bij Discovery Benelux. Vlak voor de transfer zijn de toezichtskosten voor Discovery verlaagd.
Kwint: “Misschien waren die kosten ook verlaagd als zij niet bij Discovery aan de slag was gegaan. Maar hier geldt, net als bij de vele bijbaantjes van de bestuurders, dat de schijn van belangenverstrengeling voorkomen had moeten worden.”
Het lijkt een beetje op een boevenbende. Zo heeft bestuurder Jan Buné een bijbaantje bij een Russisch internetbedrijf dat in verband gebracht wordt met censuur en nepnieuws. GroenLinks-Kamerlid Lisa Westerveld: “Dit draagt niet bij aan het vertrouwen in de toezichthouder.”
Er heerst bij Westerveld ergernis over de ‘stapeling van bijbaantjes’ aan de top van het Commissariaat. Zij vraagt zich af of ‘acht nevenfuncties’ zijn te combineren met het werk als toezichthouder.
Het CvdM is de organisatie die de NPO controleert op naleving van de Mediawet. Er werken vijftig mensen bij het geldslurpende orgaan.
Lees ook: Commissariaat vd Media verliest geloofwaardigheid (gisteren)
Klik hier om een reactie achter te laten.